Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Yazılıyor: Yeni Keşiflerden Çakmaktepe Kazısı

https://sosyalbilimler.cu.edu.tr/storage/images/seminer_foto/2023_12_07.jpg

Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://events.teams.microsoft.com/event/37b479cd-a809-4174-9e11-4d6d34e9823e@2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

Türkiye'nin en büyük bölgesel arkeolojik projelerinden biri olan Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırma Projesi-Taş Tepeler Projesi kapsamında uluslarası ölçekte yeni birçok kazı çalışması başlatılmıştır. Bunlar içinde yeni keşfedilen ve keşfedildikten hemen sonra kazılarına başlanan, Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ’ın başına (GÖ 13 bin yıl önce) tarihlendirilen Çakmaktepe kazısının yeni ve önemli sonuçları sunulacaktır.

2021 yılında keşfedilmesinden birkaç ay sonra kazısına başlanan Çakmaktepe, şu anda Taş Tepeler Projesi dahilinde bölgede kazısı yapılan en erken yerleşmedir. Yapılan iki sezonluk çalışmalarda bitki ve hayvan evcilleştirme sürecinden birkaç bin yıl önce yerleşik avcı-toplayıcı toplulukların varlığına dair önemli kanıtlar ortaya koymaktadır. Çapları 16 m. yi bulan mimari yapılardan bazıları UNESCO Dünya Mirası olan Göbeklitepe kültürünün açık habercisi gibi görünmekte ve bölgedeki anıtsallığın ve yerleşikliğin başlangıcı için önemli veriler sunmaktadır. Kazıya paralel olarak, Şanlıurfa'nın batısında yapılan kapsamlı yüzey araştırmasında (ŞAYA), Çakmaktepe topluluğu ile çağdaş, hayvanların toplu olarak avlandığı tuzak alanları/avlakların keşfi de avcı toplayıcı göçebe insanının yerleşikliğe geçiş sürecini daha geniş ve kapsamlı olarak anlamamıza olanak sağlamaktadır.

 

 

Doç. Dr. Fatma ŞAHİN

https://avesis.cu.edu.tr/fatmasahin